Maatschappelijk Verantwoord Beleggen
- Home
- Financiële situatie
- Maatschappelijk verantwoord beleggen (ESG)
Inleiding
SPOA belegt meer dan 2 miljard pensioenvermogen voor de deelnemers van het pensioenfonds. Deelnemers hechten veel waarde aan de wijze waarop wij beleggen. We krijgen hierover regelmatig vragen en opmerkingen. Met welke beleggingsadviseurs en vermogensbeheerders werken wij samen? Hoe zorgen we voor aantrekkelijke rendementen tegen acceptabele risico’s? Maar de laatste tijd steeds vaker ook: beleggen we nog in tabak? Hoe is de CO2 footprint of hoe zit het bijvoorbeeld met wapens? In dit gedeelte van de website vertellen we alles over het beleggingsbeleid.
Geen tabak meer?
Ons ESG beleid leidt tot constante aanpassing van onze beleggingen. Zo beleggen we binnenkort niet meer in tabak, omdat we niet willen dat onze beleggingen ‘de gezondheid kunnen schaden’. Onze voorwaarden voor onze beleggingen worden steeds strenger. Tegelijkertijd kijken bedrijven ook steeds meer naar hun eigen ESG beoordeling. Dat zorgt voor een behoorlijke dynamiek, die om zorgvuldigheid vraagt. De verduurzaming van ons beleggingsbeleid is dan ook een geleidelijke transitie.
Raadpleging deelnemers
In 2021 hebben wij de deelnemers met behulp van een enquête om advies gevraagd bij de invulling van ons beleggingsbeleid. De terugkoppeling was dat duurzaam beleggen weliswaar van belang is, maar niet ten koste mag gaan van het rendement. Het belang van duurzaam beleggen was wel gegroeid ten opzichte van de meting van 2018.
Vragen over ons beleggingsbeleid?
Met het beleggingsbeleid gaan wij uitermate zorgvuldig te werk. De bijbehorende beleidsteksten bevatten dan ook veel informatie en kunnen ingewikkeld zijn. Mocht u het antwoord op uw vraag niet kunnen vinden, dan is het ook mogelijk om uw vraag via het contactformulier of telefonisch te stellen.
Europese regels voor duurzaam beleggen
Sinds 2021 gelden er nieuwe Europese regels: de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). De regels gelden voor institutionele beleggers en dus ook voor ons pensioenfonds. Volgens deze regels moeten we aangeven in hoeverre onze pensioenregelingen duurzaam zijn en open zijn over de uitvoering. Met de informatie over SFDR volgen we deze Europese regelgeving. Naar SFDR-informatie.