Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A
Gepubliceerd op 10-09-2024

Geen extra verhoging verwacht voor 2025

Het bestuur van SPOA verwacht geen extra verhoging van de pensioenen op 1 januari 2025. De vaste jaarlijkse verhoging van 1,5% voor deelnemers die momenteel premie inleggen of in het verleden premie hebben ingelegd wordt wel normaal toegekend. Hoewel de financiële positie van het fonds goed is, leiden afspraken over de transitie naar de nieuwe pensioenregeling op 1 januari 2026 tot voorzichtigheid.

In de ledenvergadering van BPOA van 6 maart hebben de leden van BPOA ingestemd met het transitieplan voor de nieuwe pensioenregeling. Ook gepensioneerde leden van BPOA hebben hun stem kunnen uitbrengen. Het bestuur van BPOA heeft SPOA vervolgens verzocht het transitieplan uit te voeren. In dit transitieplan zit de wens de dekkingsgraad te beschermen zodat de transitie goed kan verlopen.

Bescherming dekkingsgraad richting de transitie

Op 1 januari 2026 stapt SPOA over naar de nieuwe apothekerspensioenregeling. We zijn ons daar nu op aan het voorbereiden. Als eerste heeft SPOA besloten om  de dekkingsgraad in de aanloop naar 1 januari 2026 te beschermen tot minimaal 106%. Bij een dekkingsgraad van 106% gaat de nieuwe regeling namelijk optimaal van start. Bij een dekkingsgraad hoger dan 106% kan er extra kapitaal aan iedere deelnemer worden toegekend. Een eventueel gemiste verhoging in 2025 ontvangt u dan alsnog. In lijn met de bescherming van de dekkingsgraad  verwacht het fonds voor komend jaar geen verhoging toe te kennen, naast de vaste verhoging van 1,5% voor deelnemers die premie inleggen of in het verleden premie hebben ingelegd.

Met vertrouwen richting de transitie

De beleidsdekkingsgraad van SPOA bedraagt per 1 augustus 122,8%. Momenteel staat het pensioenfonds er dus financieel gezond voor. Een transitie bij een dergelijke dekkingsgraad, zal leiden tot een verhoging van de pensioenen. Dat betekent ook dat wij met vertrouwen richting de transitie naar de nieuwe pensioenregeling kijken. 

In november is meer duidelijk over de verwachte financiële situatie op 1 januari 2025. Dan ontvangt u opnieuw bericht. In januari informeren wij u over het definitieve besluit.