Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A
Gepubliceerd op 28-05-2022

Toekomst voor SPOA

SPOA zorgt al meer dan 50 jaar voor het pensioen van apothekers. SPOA is er voor (voormalig) apothekers en streeft daarbij naar maatwerk. SPOA heeft korte lijnen met de beroepsgroep, heeft verstand van de apothekersbranche en kent zijn deelnemers. Daarom biedt SPOA het best bij openbaar apothekers passende pensioenproduct.

De overgang naar een nieuw pensioenstelsel en de bijbehorende keuze voor een nieuwe pensioenregeling vestigen ook de aandacht op SPOA. Is SPOA nog wel de logische partij om de pensioenregeling uit te voeren? Welke mogelijke alternatieven zijn er eigenlijk?

Op zich is de komst van het nieuwe stelsel geen logisch moment om ook voor een andere uitvoerder te kiezen. De overgang zelf is al complex genoeg. Pensioenorganisaties moeten alle zeilen al bijzetten om de transitie zelf in goede banen te leiden. Nu kiezen voor een andere uitvoerder zou de transitie nog eens behoorlijk kunnen compliceren, met alle risico’s van dien. Om die reden ligt de keuze voor een andere uitvoerder tijdens de transitie niet voor de hand.

Dat betekent niet dat het pensioenfonds nu achterover kan leunen. Integendeel, het is juist nu zaak om te zorgen dat SPOA relevant blijft en een aantrekkelijke keuze ten opzichte van mogelijke alternatieven. Om te achterhalen waar mogelijk nog winst te behalen valt, heeft SPOA de voor- en nadelen van het beroepspensioenfonds ten opzichte van 3 mogelijke alternatieven in kaart gebracht. We vergeleken SPOA met de PPI (Premiepensioeninstelling), het APF (Algemeen Pensioenfonds) en grotere pensioenfondsen in de zorgsector, zoals PMA of PFZW.