Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A
Gepubliceerd op 18-09-2024

Vervroegd met pensioen mogelijk niet aantrekkelijk voorafgaand aan de transitie

Deelnemers die nog voor de start van de nieuwe pensioenregeling op 1 januari 2026 met vervroegd pensioen willen, lopen mogelijk een compensatie mis. Het transitieplan voor de nieuwe apothekerspensioenregeling van BPOA voorziet in een compensatie voor afschaffing van de doorsneesystematiek. Momenteel onderzoekt het bestuur van SPOA nog of zij kan instemmen met dit transitieplan. Een besluit hierover staat gepland voor november dit jaar. Het bestuur wil deelnemers nu al wijzen op een mogelijk nadeel bij vervroegd pensioen.

Doorsneesystematiek 

Deelnemers die vervroegd met pensioen gaan voordat de nieuwe pensioenregeling op 1 januari 2026 ingaat, komen namelijk niet in aanmerking voor een mogelijke compensatie voor de afschaffing van de doorsneesystematiek. De doorsneesystematiek houdt in dat jongere deelnemers relatief veel premie betalen en oudere deelnemers relatief weinig, voor de opbouw die zij krijgen. Zo krijgen deelnemers dicht bij de pensioenleeftijd relatief meer pensioenopbouw voor de premie die zij betalen. Pensioeninkoop op latere leeftijd is namelijk duurder, omdat de premie niet meer lang kan renderen. Deze doorsneesystematiek zorgt ervoor dat de premie toch gelijk blijft.

Compensatie 

Afschaffing doorsneesystematiek leidt tot compensatie De doorsneesystematiek wordt om wettelijke redenen afgeschaft in de nieuwe pensioenregeling. Dit kan leiden tot een lager pensioenvooruitzicht voor bepaalde leeftijdsgroepen. Dat is niet evenwichtig. Zij worden hiervoor gecompenseerd bij de start van de nieuwe regeling. Deze compensatie wordt toegekend aan actieve deelnemers, omdat zij worden geraakt door de premiewijziging. Voor slapers en pensioengerechtigden geldt dat niet. Ook niet als u dus vervroegd met pensioen gaat voorafgaand aan het omzetten van de pensioenen. 

Vervroegd pensioen 

Vervroegd pensioen uitstellen aantrekkelijk Het kan dus mogelijk financieel aantrekkelijk zijn om een vervroegd pensioen uit te stellen tot na 1 januari 2026. Dan komt u in aanmerking voor een mogelijke compensatie. De hoogte van deze compensatie is afhankelijk van uw leeftijd op 1 januari 2026. Het bedrag van de jaarlijkse uitkering kan oplopen van ongeveer € 100,- tot € 1.000 voor een deelnemer die € 60.000 per jaar verdient. De compensatie wordt toegevoegd aan het kapitaal waar u straks pensioen mee aankoopt. 

Minimale leeftijd 

De minimale leeftijd vervroegd pensioen wijzigt na transitie. Wij adviseren u na te gaan of u uw mogelijke plannen met betrekking tot het vervroegd pensioen kunt uitstellen tot na 1 januari 2026 en leggen uit wat dit betekent voor uw persoonlijke situatie. Niet alleen de mogelijke compensatie is van belang, ook de verandering van de minimale leeftijd voor het vervroegd pensioen (zie kader). Binnenkort ontvangt u een brief met uitgebreide informatie en voorbeelden